Vårspretten 2018 arrangeres lørdag 28. april. Foto: Beitostølen Resort
Den siste helgen i april er det sesongavslutning på Beitostølen med det årlige arrangementet Vårspretten, som avholdes for 22. gang. Lørdag 28. april kl 12 starter påmelding i alpinbakken, og selve eventet, der deltakerne forserer et 25 meter langt basseng fylt med isvann, går av stabelen kl. 13. I tidsrommet kl. 12-14 blir det grilling og god stemning. Gå ikke glipp av Vårspretten 2018!
Denne helgen er også sesongens siste åpningshelg for heisene på Beitostølen. I tillegg kjøres tilsvarende langrennsløypene for siste gang. Det er fortsatt gode forhold med en snødybde på 80 cm, så selv om løypene ikke lenger kjøres i terrenget rundt Beitostølen, vil skiføret holde seg frem til midten av mai.
Meget gode skiforhold på Valdresflya
Meget gode skiforhold på Valdresflya i april 2018.
For vårskientusiastene er det høysesong for lange ski- og toppturer på Valdresflya i øyeblikket. Der oppe på 1389 moh er det nå meget gode skiforhold etter et større snøfall tidligere denne uken. Til sammen har det falt mellom 15 og 20 cm nysnø, og med kjølig vær i helgen og minusgrader, blir det ypperlige forhold til helgen. I tillegg er det ventet en del sol og generelt rolige vindforhold. Det er bare å glede seg til vårskiløping på sitt beste! Det kjøres en 3,5 km og en 7 km runde på østsiden av FV51. For oppdatert informasjon sjekk beitolangrenn.no.
Skisesongen på Valdresflya holder seg ut mai. Frem til pinsen vil det kjøres løyper hver helg, så lenge forholdene tillater det.
Høysesong for toppturer i Jotunheimen
Nå er det høysesong for toppturer på ski. Her fra Austre Kalvehøgde (2178 moh) med utsikt mot Jotunheimen.
Vi er nå inne i høysesongen for toppturer på ski i Jotunheimen, og det er dermed kanskje tid for å planlegge vinterens fineste skiturer? Valdresflya og Jotunheimen er et eldorado for både enkle og mer avanserte toppturer. Det finnes et bredt spekter for enhver skigåer, enten om du er nybegynner eller mer erfaren. Her er noen av de mest populære turene i området Beitostølen-Bygdin-Valdresflya-Gjendesheim.
1. Bitihorn (1607 moh)
Vanskelighetsgrad: ☆☆
Distanse én vei 3,5 km / 550 høydemeter
2. Synshorn (1475 moh) / Mefjellet (1386 moh) / Heimre Fagerdalshøe (1510 moh)
Synshorn er det runde, karakteristiske fjellet som stiger høyt opp ovenfor Bygdin Fjellhotell. På lik linje med Bitihorn er dette fjellet også svært populært. Rett vest for toppen ligger Fagerdalen, og her er det flere muligheter for flott randonnéekjøring til toppene Mefjellet og Heimre Fagerdalshøe. Dette området omtales gjerne som Synshorn Randonnée Park, og beste utgangspunkt er parkering ved Fagerstrand, 500 meter nord for Bygdin Fjellhotell. Fra parken kan man "renne" hele veien ned til bilen. Randonnée er best egnet.
Vanskelighetsgrad: ☆☆
Distanse én vei 2 km til Synshorn og Mefjellet, 3 km til Heimre Fagerdalshøe / 350-450 høydemeter
3. Mugnetinden (1737 moh)
Mugnetinden er det store fjellet man ser fra Beitostølen i retning Raudalen Alpinsenter. Denne populære toppturen gir en lang nedkjøring på nesten 1000 høydemeter fra vinterparkeringen ved Hensraudalen. Nydelig utsikt fra toppen mot Jotunheimen og Valdres. Kjør fra Beitostølen til Beito, ta til høyre mot Lykkja og følg veien til enden der bommen og parkeringen er. Følg sommerbilveien oppover til utløpet av Fleinsendin der broen over elven krysses. Derfra tar man seg opp sør for høyde 1346 til vann 1272. Så følger man sommertraséen opp til vann 1461. Herfra opp til Skalvetjernet (1541 moh) og opp vestsiden til toppen. Turen til Mugnetinden er best egnet for randonnée.
Vanskelighetsgrad: ☆☆☆
Distanse én vei 8 km / 1000 høydemeter.
4. Rasletinden (2105 moh)
Rasletinden er en av de lettest tilgjengelige 2000-meterstoppene i Norge. Toppen er populær både om våren og om sommeren. Utgangspunkt er Valdresflya. Letteste atkomst til toppen er å gå oppover Steindalen, over platået Raslet rett nedenfor Rasletinden, og så ta seg opp de vel 100 høydemeterne opp til bandet mellom Kalvehøgde Ø2 (2088 moh) og Rasletinden (2105 moh). Herfra er den siste stigningen slak opp til toppen, som bestiges enklest fra øst. Følger man normalruten til Rasletinden er denne rassikker. Rasletinden kan fint bestiges med både randonnée- eller fjellski.
Vanskelighetsgrad: ☆☆
Distanse én vei 9 km / 750 høydemeter
5. Vestre Kalvehøgde (2208 moh)
Kalvehøgdemassivet består av flere topper over 2000 moh. Den aller høyeste, Vestre Kalvehøgde, ligger lengst vest på det lange fjellplatået vest for Rasletinden. Toppen er den høyeste i Valdres. Vårskiturer på Kalvehøgde er svært populært, og utsikten er storslagen mot Jotunheimens mange vakre tinder og lavere Valdresfjell. Utgangspunktet er Valdresflya. Følg samme rute som normalveien til Rasletinden, opp Steindalen, over Raslet og opp til sadelen mellom Kalvehøgde Ø2 (2088 moh) og Rasletinden (2105 moh). Ta til venstre her opp til Kalvehøgde Ø2 og derfra lett opp til Mugna (2159 moh). Hold avstand mot stupene ned mot breen mellom Mugna og Rasletinden. Fra Mugna går veien videre vestover over en smal rygg bort og opp til Austre Kalvehøgde (2178 moh). Dette partiet kan oppleves litt ekkelt ved isete føre, men normalt er det uproblematisk for de fleste. Hold god avstand mot skavlene ut mot Leirungsbrean i nord hele veien til toppen av Vestre Kalvehøgde. Fra Austre Kalvehøgde går det lett bortover via Midtre Kalvehøgde (2122 moh) og den siste bakken opp til Vestre Kalvehøgde. Kalvehøgde egner seg kanskje best på fjellski pga mange gå-etapper i mer flatere terreng, men det går også fint med randonnéeski.
Vanskelighetsgrad: ☆☆☆
Distanse én vei 12 km / ca. 1000 høydemeter
6. Høgdebrotet (2226 moh)
Høgdebrotet er en flott randonnéeskitur med en sammenhengende nedkjøring på 1100 høydemeter. Startsted er Heimdalsmunnen, 5 km nord for Valdresflya. Først slakt over Leirungsmyrin, deretter jevn stigning hele veien opp. Fra toppen er det storslagen utsikt over Jotunheimen. Selve toppen ligger på et flatt platå. Vær oppmerksom på overhengende skavler ut mot breene på nordsiden. Best egnet for randonnée, men det går fint med fjellski for de erfarne skikjørerne.
Vanskelighetsgrad: ☆☆☆
Distanse én vei 8 km / 1100 høydemeter
7. Tjønnholstinden (2330 moh)
Tjønnholstinden er den høyeste toppen som kan bestiges på dagstur fra Beitostølen. Startsted er parkeringen ved Heimdalsmunnen, 5 km nord for Valdresflya. Det er to ruter til toppen, den korteste og bratteste varianten går via Steinflytinden (2318 moh), mens den lengre og mindre bratte varianten går via Tjønnholsoksle (2145 moh). Randonnée er best egnet, men fjellski går fint for de som er erfarne.
1) Via Steinflytinden: Gå vestover Leirungsmyrin, opp til Steinflye og derfra rett vestover opp til Steinflytinden. Noen velger å snu her, fordi det er i seg selv flott utsikt innover Jotunheimen fra denne toppen, men hvis man skal ta seg videre langs den utsatte ryggen mot Tjønnholstinden skal man ha med seg rett utstyr, fordi her er det rasutsatt og krevende terreng. Stegjern og isøks kan være nødvendig her. Vær oppmerksom på at det er bratt i den sørvendte fjellsiden mellom Steinflytinden og Tjønnholstinden. Hold også god avstand til toppeggen, der det er risiko for overhengende skavler på nordsiden ut mot breen i Nørdre Tjønnholet.
2) Via Tjønnholsoksle: Gå innover fantastiske Leirungsdalen til omtrent der hvor nasjonalparkgrensen starter. Derfra går man oppover den sørvendte fjellsiden i retning Tjønnholsoksle, vest for breen sør for toppen. Vær oppmerksom på at varden på Tjønnholsoksle ligger ytterst mot stupkanten i øst. Fra Tjønnholsoksle går det et stykke ned før man begynner siste motbakken opp til Tjønnholstinden. Hold god avstand mot evt skavler i øst. Varden på toppen av Tjønnholstinden ligger ut mot stupet i nord med risiko for overhengende skavler også her. Vær oppmerksom. Denne ruten er den enkleste til toppen av Tjønnholstinden, og kan fint gåes av de fleste med litt fjellerfaring.
Vanskelighetsgrad: ☆☆☆☆
Distanse én vei 9 km / 1200 høydemeter (via Steinflytinden)
Distanse én vei 13 km / 1450 høydemeter (via Tjønnholsoksle)
8. Besshøe (2258 moh)
Besshøe er det store kuppelformede fjellet man får øye på når man kjører over Valdresflya. Toppen ligger høyt over Besseggen og utsikten er storslagen. Startsted er Bessheim. Herfra følger man sommertraséen oppover Bessa til østenden av Bessvatnet. Her kan man velge å gå opp i høyden nordover mot høyde 1518 og 1606 og derfra ta seg vestover mot Bukkehøe (1787 moh), for så å ta seg opp Brue (ryggen sør for Besshøbrean). Et annet alternativ er å gå langs Bessvatnet et stykke frem til utløpet av Grotåe der man tar seg bratt opp til Brue og toppen. Topplatået til Besshøe er relativt flatt, men hold likevel god avstand mot stupene mot nord og vest. Randonnée er best egnet, men fjellski går fint for de som er erfarne.
Vanskelighetsgrad: ☆☆☆
Distanse én vei 10 km / 1300 høydemeter
God langhelg!